Modern dans 

fri dans

Träning i den moderna-nutida dansen ger känsla för rumslighet och känslomässiga nyanser. I träningen utforskar vi gränserna för kroppens rörlighet och finner nya djup i de fria, mindre formalistiska uttrycken.

Kejsarens_nya_kläder_2018_FOTO_Niclas_Li
Kejsarens_nya_kläder_2018_FOTO_Niclas_Li
Kejsarens_nya_kläder_2018_FOTO_Niclas_Li
Liz_Balettskola_ENSAMMA_HEMMA_i_filmens_

Den moderna dansens utveckling började tidigt på 1900-talet. Kända pionjärer och stilskapare var bland andra Isadora Duncan, Ted Shawn, Doris Humphrey, Martha Graham, José Limón och Merce Cunningham vilka flera har givit namn till de olika stilarna. I dagens dans är deras tekniker ofta blandade och förändras i en ständigt pågående utveckling.

Isadora Duncan inspirerade andra moderna dansare under sin tid till att skapa sina egna stilar. Detta var den största påverkan hennes dans hade, det var hon som grundade konsten att nå ut i nya riktningar, att söka efter nya och spännande uttrycksformer och inspiration. Med löst sittande kläder, nakna fötter och utsläppt hår skapade Duncan ny livskraft till dansen med hjälp av bålen som ger kraft för alla rörelser. Isadora Duncan är hyllad för uppfinnandet av vad som senare kom att kallas för modern dans

Isadora Duncan